Anatomia mózgu

DSM-5 już w maju

28 stycznia 2013, 19:37

Po ponad 11 latach pracy Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne (APA) opublikuje kolejną wersję "biblii" psychiatrii - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. DSM to podręcznik zaburzeń psychicznych, zawierający kryteria diagnostyczne pozwalające na ich zidentyfikowanie



Ślepa uliczka biopaliw

18 stycznia 2013, 13:26

Kolejne badania, tym razem przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski w Santa Barbara (UCSB), pokazują, że biopaliwa to bardzo kosztowna ślepa uliczka. Ich wielka kariera w USA rozpoczęła się w 2005 roku, gdy administracja prezydenta Busha i farmerzy uprawiający kukurydzę stwierdzili, że roślina ta może być obiecującym źródłem paliw, co zmniejszy zależność USA od zewnętrznych dostaw oraz zmniejszy emisję gazów cieplarnianych


Trująca żywność

15 stycznia 2013, 19:02

Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów


Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Współczesne praktyki rodzicielskie nie sprzyjają rozwojowi mózgu?

8 stycznia 2013, 10:41

Współczesne przekonania kulturowe i konkretne praktyki społeczne stoją, wg prof. Darcii Narvaez z University of Notre Dame, w opozycji do zdrowego rozwoju mózgowego i emocjonalnego dziecka.


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Samogłoskowa szkoła in utero

2 stycznia 2013, 17:24

Już kilka godzin po urodzeniu dzieci potrafią odróżnić samogłoski języka ojczystego od dźwięków obcej mowy. Oznacza to, że dość szczegółowe kształcenie lingwistyczne rozpoczyna się jeszcze w łonie matki.


Wyrzuty sumienia pomagają panterom śnieżnym

27 grudnia 2012, 12:21

W Nepalu dzięki wysiłkom jednego człowieka rolnicy prawdopodobnie od czterech lat nie zabili w zemście żadnej pantery śnieżnej. Szerpa Himali Chungda zaczął chronić pantery, gdyż odczuwał wyrzuty sumienia z powodu zabicia trzech kociąt


Ser z warzywami nasyci jak chipsy, ale będzie mniej kaloryczny

19 grudnia 2012, 13:04

Nadwaga i otyłość występują u dzieci coraz częściej. Ma to związek z liczbą przekąsek między posiłkami (30 lat temu najmłodsi sięgali po nie raz dziennie, teraz 3 razy). Jako że kontrola rodzicielska niejednokrotnie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego, naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują "przegryzki" stanowiące połączenie warzyw z serem.


Napięcie udoskonala MeRAM

17 grudnia 2012, 11:02

Inżynierowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) zastąpili przepływ elektronów napięciem elektrycznym i dokonali w ten sposób znacznego udoskonalenia pamięci MeRAM (magnetoelektryczna pamięć o swobodnym dostępie). MeRAM może w przyszłości zastąpić obecnie stosowane technologie pamięci


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy